Mensen die er werken zijn meestal heel trots op de haven
Mensen die er werken zijn meestal heel trots op de haven
Overheid en ondernemers bestrijden criminaliteit in de havens samen. Elke partij op een eigen en waardevolle manier. Zoals de politie, die met de Zeehavenpolitie de bijzondere wereld van de zeehavens in Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk veilig houdt.
Sinds juli 2023 is er een speciaal politieteam voor zeehavens in West-Brabant en Zeeland. Agenten, rechercheurs en informatiemedewerkers werken samen aan drie dingen die volgens Stan Goud nodig zijn om de havens veilig en weerbaar te houden: zichtbaarheid, een goede informatiepositie en recherchecapaciteit om onderzoeken te doen. Stan werkt al sinds 2000 in de havens. Eerst als wijkagent en sinds vorig jaar bij de Zeehavenpolitie.
Waarom is er een speciaal politieteam voor de haven nodig?
“In de haven werken dingen anders dan in een ‘gewone’ wijk. Het is een gebied waar ongelofelijk veel en verschillende mensen werken en waar de belangen groot zijn. Tijd is geld. Ook de werkcultuur is anders, bijna een wat gesloten gemeenschap. Mensen die in de haven werken zijn over het algemeen heel trots op de haven. Laten we dat ook niet vergeten ondanks alle berichten.”
Herkenbaar team
“Er was al langere tijd behoefte bij politie en het bedrijfsleven aan een herkenbaar team dat meer aanwezig was in de havens. Door onze informatiepositie te verbeteren en kennis in het veld te koppelen aan meer onderzoekscapaciteit, konden we hier veel meer betekenen.”
Logische stap
“Om iets te bereiken moet je geïnteresseerd zijn in de havenwereld en kennis hebben van logistieke processen in de haven. Je moet bijvoorbeeld weten wat er precies gebeurt met een container die verscheept wordt. En welke bedrijven en mensen hier bij zijn betrokken, ook internationaal. Want als je dat niet weet, dan kun je ook niet begrijpen hoe criminelen hier misbruik van maken. Bovendien kunt je dan ook geen stevig netwerk opbouwen waarin je met iedereen goede relaties onderhoudt. Van heftruckchauffeur tot directeur, we willen voor iedereen in de havens iets betekenen op een goede manier. Omdat mijn interesse voor scheepvaart en de havenwereld er altijd al was, was het voor mij een logische stap naar de Zeehavenpolitie. ”
Wat maakt de Zeehavenpolitie succesvol?
“Vroeger kwamen we natuurlijk ook in de haven. Het was alleen meer versnipperd. Onze aanwezigheid, maar ook de informatie die nodig is om een crimineel fenomeen te herkennen en hier wat aan te doen. We hebben nu meer capaciteit dus meer focus. Daardoor pakken we fenomenen aan. Het beter kunnen beoordelen en verwerken van informatie leidt tot zichtbare resultaten zoals meer aanhoudingen en het verstoren van criminele activiteiten.”
Ben je als gewone havenmedewerker echt zo interessant voor criminelen?
“Iedereen is interessant. Van hoog tot laag. Kijk, de belangen voor criminelen zijn enorm groot en geld speelt geen rol. Dus als ze een mogelijkheid zien, dan proberen ze het gewoon. Dus ja, het komt écht voor dat mensen achtervolgd worden onderweg omdat ze bedrijfskleding dragen of een helm met een logo op de achterbank van de auto hebben liggen. Het komt écht voor dat medewerkers veel geld aangeboden krijgen om even iets te doen. Of juist om iets niet te doen…”
Lossen we het probleem van drugssmokkel in de havens ooit op?
“Ook als we ervoor zorgen dat het probleem niet groter wordt, dan hebben we iets bereikt. We willen geen verdere verharding of geweldspiraal. Dit lukt door samen te werken met álle partijen in de haven: Douane, Koninklijke Marechaussee, gemeenten en havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk. Natuurlijk hebben ondernemers in deze samenwerking ook een stevige rol. Zo versterken we elkaar in de uitvoering van ideeën en vormen we een stevig front tegen criminaliteit in onze havens.”