De oplettende ogen van de havenboa Moerdijk
De oplettende ogen van de havenboa Moerdijk
Overheid en ondernemers bestrijden criminaliteit in de havens samen. Elke partij op een eigen en waardevolle manier. Zoals de gemeente Moerdijk, die via de haven-boa in de gaten houdt hoe het reilt en zeilt in de haven.
Horen en zien
Stephan werkt sinds een jaar in de haven van Moerdijk als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) voor de gemeente Moerdijk en het havenbedrijf. Tijdens zijn werk in dag-, avond- en nachtdiensten ziet en hoort hij veel. Gepokt en gemazeld door 18 jaar ervaring in de haven van Rotterdam, herkent hij het wanneer er iets niet in de haak is.
Bijvoorbeeld tijdens de ISPS-controles die hij samen met de politie doet. “Als een zeeschip aangemeerd is, moet het terrein beveiligd zijn volgens De ISPS code. Dit is de internationale code voor de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten.”
Vandaag kon ik zomaar een schip oplopen
‘Wij kijken of dat in orde is. Is het hekwerk degelijk, is er beveiliging aanwezig, houdt deze een bezoekerslijst bij? Vandaag kon ik zomaar een schip oplopen. Dat is niet de bedoeling. Want als iedereen zomaar een schip op en af kan lopen weet je ook niet wat ze bij zich hebben of wat ze komen doen. Wij melden dit zodat het bedrijf er snel voor kan zorgen dat dit opgelost wordt. Zo houden we iedereen scherp en voorkomen we dat we het criminelen makkelijk maken.”
Extra ogen en handen
Boa’s zijn ambtenaren met een opsporingsbevoegdheid. Ze vullen andere diensten in de haven aan zoals politie, douane, koninklijke marechaussee of de belastingdienst. Boa’s controleren of mensen en bedrijven zich aan de regels houden. Zij kunnen verdachten staande houden en boetes uitschrijven.
“Wij zijn extra ogen en handen voor Port of Moerdijk. Bovendien mogen wij vanuit de algemene wet bestuursrecht andere dingen dan de politie. Zo mogen wij altijd een bedrijf binnenstappen als we een controle doen. We mogen mensen vragen zich te identificeren. Dan kun je bijvoorbeeld ontdekken dat er mensen zijn die daar niets te zoeken hebben. Of je ziet vreemde dingen die je vanaf de buitenkant niet kunt zien. Zoals de aanwezigheid van veel contant geld. Dit kan een aanwijzing zijn dat er criminaliteit in het spel is. En dan halen we de politie erbij of de belastingdienst. Die samenwerking met ketenpartners levert heel veel op en dat pakken we steeds beter aan.”
Meer halen uit samenwerking
“Ondermijning krijgt steeds meer aandacht en dat is goed. Als het gemeentelijk haventeam straks opgericht is kunnen we de mogelijkheden in het bestuursrecht nóg beter benutten. Door goede convenanten te sluiten, versterken we elkaar over de gemeentegrenzen heen én kunnen we informatie met elkaar delen. Ik weet zeker dat we dan nog veel meer halen uit de samenwerking.”
Melden is belangrijk
Over het antwoord op de vraag of Stephan een advies heeft voor bedrijven en medewerkers in de haven hoeft hij niet lang na te denken. “Meld het als je iets verdachts ziet of als je benaderd wordt door criminelen. Want dat gebeurt ook hier.” Hij geeft meteen een praktisch voorbeeld: “Als een bedrijf handelt in vloeistoffen die ook gebruikt kunnen worden voor het maken van drugs en iemand vraagt of hij drie jerrycans kan krijgen tegen contante betaling, dan is dat natuurlijk raar. Je moet er nooit aan meewerken en het is belangrijk om het te melden. Deze meldingen zijn waardevol voor ons of de politie. Ook als het iets heel kleins is of als je denkt dat het misschien niets is. Je kunt het op veel plekken kwijt. In je eigen bedrijf, bij de wijkagent of via de speciale app Port Alert Moerdijk. Wij hebben ook een mailadres waar ons kunt bereiken: havenboa@moerdijk.nl.”
–> Meer mogelijkheden om te melden vind je ook op de pagina Melden – Veilige Zeehavens.